tiistai 2. kesäkuuta 2009

Nipottajan paluu



Taasen esittelen yhden, sinänsä mitättömän pienen, mutta ärsyttävän logiikkavirheen yhdessä universumin parhaimmista elokuvista. Tällä kertaa nipotuslistalle pääsee Kadonneen aarteen metsästäjät. Onko Indian Jonesista muka mahdollista löytää jotain vikaa? Nähtävästi näillä aivoilla on...

The Headpiece of the Staff of Ra oli yksi koko alkuelokuvan pää-esineitä. Kyseessähän oli siis kepin päähän istutettava kristalikeskinen metallikiekko, jonka läpi aurinko säteili karttahuoneesa ja näytti valollansa mihin liiton arkki oli piilotettuna. Tämän lyhyen esittelyn jälkeen voimme siirtyä epäloogisuuksiin.

Natsit ovat onnistuneet kopioimaan kiekon kuvioinnit pääluihun grillatusta kädestä. Kiekossa lukee, että sauvan pituus on kuusi kadamia. 180 senttiä päättelevät Indy ja Sallah. Indyn kääntäjä kuitenkin kertoo että Kiekon toisella puolella sanotaan vielä, että Heprealaisen jumalan kunniaksi kepistä pitää ottaa pois yksi kadam. (Narkoottisille Indianajonettajille tämä on toki aivan umpi tuttua.)

Niin vähäinen kuin oma matemaattinen hahmotukseni on, voimme päätellä että yksi kadam on 30 senttiä (180:6), joten lopullisen sauvan pituus on ohjeistuksen mukaan 150cm.

Kutenkin Indianan karttahuoneessa maahan iskemä keppi on häntä ainakin pään verran pidempi. Mikä tarkoittaisi että Harrison Ford on oikeasti hobitti.

Netistä kuitenkin kävin penkomassa (säälittävää muuten) tiedon, että dr Jones/Ford on 185cm. Joten jossain vaiheessa joku on mokannut logiikan kanssa. Tai kääntäjä oli naukkaillut liian monta myrkkytaatelia ennen juttutuokiota, liitonarkki on ihan eri paikassa ja Indy löysi jonkun toisen arkun?

Joka tapauksessa kyseinen elokuva menisi minun "kymmenen-elokuvaa-jotka-pelastaisit-maailmanlopulta"-listalle ja dr Jones on aivan täydellinen, joten mitä väliä : )

Ei kommentteja: