Lapsuudesta juontaa typografian lisäksi myös ihastus muumiohin...
Miltä sanat näyttää? Kirjaimet on osa meidän elämää. Ja kun niitä käytetään hyvin, harva huomaa. Typografia on sitä, että lehteä tai kirjaa voi mukavasti lukea tarvitsematta keskittyä siihen millä rivillä nyt olikaan. "Puhutun kielen visuaalinen muoto. Kirjaimien muotoa ja asettelua käsittelevä taiteen ja tieteen laji.", jos ihan virallisia ollaan.
Halusin jakaa ihanat typografia-löytöni teille. Fonttien valinta on aina hankalaa. Pitäisi saada jotain oman näköistä ja selkeästi luettavaa ja teemaan sopivaa. Tietysti typografisti-entusiastina olen vielä vähän narkoottisempi kirjainten kanssa kuin normaalit ihmiset, mutta hyvä fontti on aarre kenelle tahansa.
Flipping typical on mahtava paikka. Se kaikessa yksinkertaisuudessaan näyttää kaikki* koneesi fontit yhdellä sivulla. (*No ei ihan absoluuttisen kaikkia erikoisuuksia, mutta suurin osa yleisesti käytetyistä fonteista.) Sivun yläpalkkiin voit kirjoittaa yläpalkkiin mitä tahansa ja nähdä sen suoraan eri tekstityyleillä kirjoitettuna. Kätevä verrata eri tunnelmia mitä fonteista saa. Ja se jopa ymmärtää Än ja Ön päälle, mikä on netissä erityiskiitoksen arvoista. Kannattaa käydä kokeilemassa.
Huomaa Comic Sans... Ehkä maailmankaikkeuden vihatuin fontti...
Jos haluat tunnustaa kirjainrakkauttasi, käy ihailmessa ja inspiroitumassa We Love Typograpy. WLT kerää kaikkialta netistä ja oikeasta maailmasta erilaisia visuaali-aarteita ihailtavaksi. Vanhoja mainoksia, taidetta, graffitteja, karkkipapereita, tuherruksia, asiakirjoja, käsitöitä... Kaikille löydöille yhteisenä teemana kirjaimet ja niiden monimuotoisuus.
Seeing red. WLT:n löytöjä voi selata myös värin mukaan.
Olen pienestä asti ollut innoissani typografiasta. (Nerd) Lapsena istuin monesti kesäöitä isovanhempien riihessä ja luin tietokirjoja. Muistan vieläkin ne, jossa käsiteltiin aakkosia ja kirjoitustapoja. Hieroglyfit, nuolenpääkirjoitus, lineaari A ja B, Kiinani kirjoitusmerkit, kirjapainon kehittyminen... Olin aivan innoissani. Kirjoittelin koko lapsuuden eri "salakielillä". Osa omituisaakkosista on unohtunut, joten lapsuustekstejä on hankalempi lukea. Riimut muistan enää kunnolla, niillä osaan kirjoittaa vieläkin lähes sujuvasti. (Ja haltiakielelläkin pienen mietinnän jälkeen. Tolkienisti-nörtin omituisuuksia.)
Huoh. Viimeinen viikko ennen opiskelijoiden talvilomaa on aina pienoinen kaaos. En tiedä miksi, mutta loman edustat ovat aina kaikista kauheimpia työaikoja ;) ... Eteinen ja omat mahdolliset luovuusjutut saa pölyyntyä odottamassa viikonloppua...
(Otsikko on muuten ensimmäinen lause Lorem Ipsumista. Se on "ei mitään kieltä", jota suunnittelijat käyttää visuaalisena tekstitäytteenä.)
3 kommenttia:
Tänxpänx, molemmat saitit meni bookmarkkeihin ;O)
Lorem ipsum on minulle työssäni enemmänkin kuin tuttu ;-)
Mutta kiitos noista linkeistä! Fontti ja tekstin väri on esimerkiksi omassa blogissani aina yläkuvaa päivittäessä suurin ongelma - miten saan tekstin fiksusti ja järkevästi näkymään - ja sitten lopulta en enää jaksa kokeilla eri versioita vaan päädyn vaan johonkin. Ja lopputulos näkyy sitten siellä :/
Minullakin meni nuo sivut suosikkeihin talteen.
Ja kyllä, muistan tuon tietokirjojen lukemisen ja omituisia tekstejä tutkimisesi.
Lähetä kommentti