tiistai 2. maaliskuuta 2010

Trust me, I'm the Doctor.

903 years old and still very, very edible...

Tiesin, että jonain päivänä se tapahtuisi. Mutta en halunnut ajatella asiaa. Ja nyt tuo hetki on edessä... 
Dr Who vaihtuu. Kymmenes Tohtori vaihtuu yhdenteentoista. Oh The Humanity! Miten tästä voi selvitä

Aluksi kaikille vähemmän nörteille pientä informaatiota. Dr Who on herttaisen outo, kulttimaineessa oleva, suuresti rakastettu umpi-brittiläinen scifisarja. Vanha Doctor Who aloitettiin joskus 60-luvun alussa ja BBC teki sitä sitkeästi 80-luvun loppuun asti. Sarja unohdettiin joksikin aikaa kunnes... oh joy... 2005 sarja herätettiin uudelleen henkiin. Uusi Doctor Who on moderni, mutta sen retro-juuret on selkeästi nähtävästi. Laitteet, robotit ja kaikki "scifi" on sympaattisesti aika vanhanaikaisen oloisia. Oma Dr Who:ismini alkoi samoihin aikoihin. Yle näytti 2006 ensimmäisen uuden Who kauden, mutta jätti esittämiset sitten siihen. Tylsimykset.

 TARDIS: Time And Relative Dimensions In Space on
ulkopuolelta pieni puinen laatikko, sisältä valtava avaruusalus...

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Doctor Who kertoo mystisestä Tohtorista, joka pystyy matkustamaan minne tahansa ajassa ja universumissa siniseltä puhelinkopilta näyttävällä avaruusalus/aikakoneella. Hän ottaa mukaansa ihmisiä, jotka pääsevät osallistumaan ihmeseikkailuihin ympäri aika-avaruutta.
Hih. Tohtori käännös kuulostaa vähän kummalliselta, joten aion surutta käyttää myös "oikeaa" The Doctor nimeä.  

The Doctor on tulevaisuuden aikasodassa tuhoutuneen rodun viimeinen elossa oleva edustaja, viimeinen Time Lord.  Hän on periaatteessa kuolematon. Kun Doctor "kuolee" hänen materiansa regeneroituu uudestaan toisenlaiseen kehoon. Sisällä oleva mieli pysyy samana, mutta ruumis, tavat ja myös olemus muuttuu. "He's like fire and ice and rage. He's like the night and the storm in the heart of the sun. He's ancient and forever. He burns at the centre of time and can see the turn of the universe. And... he's wonderful."

Shiny Happy Doctor...

Doctor hahmolta (ja siten myös näyttelijältä) vaaditaan valtavasti, hän on koko sarjan kantava voima. Omituiset ja mielikuvitukselliset juonikuviot, lavasteet ja vähemmän pelottavat kuminaamahirviöt hyväksyy, koska hahmosta välittää. Koska siihen uskoo. Koska sen tunteet on niin oikeita.

9. tohtorin on voinut huomata vaikkapa 
tappelemassa Zombeja vastaan 28 päivää myöhemmin 
tai opettamassa taskuvarkauksia Heroesissa.

Ensimmäinen uusi Dr Who oli järjestyksessä 9 ja uudellenherättelijäksi pääsi mainio näyttelijä Christopher Eccleston. Ecclestonit Doctor oli  hiukan sarkastinen ja hauska, mutta pohjalta syvällinen ja surullinen. Eccleston ei halunnut leimautua pysyvästi Dr Whoksi, joten hän lopetti hommat vuoden jälkeen. Joten tottakai itkin silmät punaisiksi kun hän ensimmäisen kauden lopussa kuoli. Mutta olin jo valmiiksi ihastunut seuraajaan, joten se lohdutti...

"They can shoot me dead, but the moral high ground is mine."

10. Dr Who on David Tennant. Tennant on täysin poikkeava lisäys omaan miesmakuuni, melko siro ja vaalea pisamainen virnuilija. Mutta häneen ei voi olla ihastumatta. Tennantin Doctor pelastaa maailmaa ruskeassa liituraitapuvussa ja punaisissa conversen klasikkotossuissa tukka pysyvästi pörrössä. Hän on nokkela, puhelias ja eläväinen tunnetilasta toiseen viuhahteleva optimisti ja ihmisten ihmettelijä. Hilpeän kuoren alta toisinaan heijastelee ainoan eloonjääneen surullisuus ja yksinäisyys. Ja vihaisena 10. Doctor on äärettömän voimakas ja pelottava. Hän on vain täydellinen. Kuvat ei juuri anna oikeutta, koska mies pitää nähdä liikkeessä, elossa. Mmm...

Mistä päästään takaisin tuohon alun surusteluun. Tennant on nimittäin päättänyt jättää Tohtorin arvon taakseen ja siirtyä tekemään muita juttuja.

 Unheard, unseen... un-aged?

Uusi 11. Dr Who on etukäteen täysin tuntematon vasta 26-vuotias Matt Smith. Hän näyttää ja kuulostaa mukavalta. Mutta... Täytettävänä on aivan valtava kolo. Huoh. Yritän olla avomielinen ja antaa uudelle Tohtorille aikaa. Time Lord voi muuten huijata kuolemaa regeneroitumalla vain 12 kertaa. Joten sillä logiikalla erilaisia Tohtoreita voisi olla maksimissaan 13... Mitenkähän miehen käy... enää 2 elämää jäljellä...

No... Onneksi on vielä 10. Doctoria monta jaksoa näkemättä... Olen parantanut esi-matkapahoinvointia katsomalla Dr Whon 3. kautta ihastuksen vimmalla. Säästin viimeiset kaksi jaksoa tälle illalle. Ja pitää Suomeen palattua tilata heti 4. kausi nautittaksi. Ja osittain yritän lohduttautua Tennantin menetyksestä sillä tiedolla, että Neil Gaiman on kirjoittamasta joitain Dr Who jaksoja 6. kaudelle... Hii!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Noniin! Päästiin asiaan ;O)
Itse katsoin tuota 9. tohtoria on/off-periaatteella, tilasin viime viikolla Play.comista tohtorit kotiin joten maratoonit uusien tohtorien parissa alkanevat piakkoin, itse en ole 10. tohtoria nähnyt lainkaan, paitsi siis kuvista mutten livenä toiminnassa. Tohtori-fiksaatioon tietenkin kannustaa myös Jack Harknessin pomppiminen sarjassa silloin tällöin. En vielä tuomitse 11. tohtoris-herraa, aika näyttää mihin hänestä on, tosin 10. tohtori lienee ollut suosituin fanien keskuudessa...tai fanityttöjen ;O)

Mielikuvittelija kirjoitti...

Mahtavaa! Voi hehkuttaa jonkun muun ihmisen kanssa asiasta... At last... Olettaisin että tykästyt hankintaasi myöskin. 10. doctor on vain vastustamaton ;) (Ja ainakin 3. kauden lopussa pääsee kapteeni Harknessia ihailemaan useammankin kerran.)

Tarkistitko muuten että bokseissa on mukana jouluspeciaalit. Kun Whossahan menee kronologia-logiikka niin mystisesti, että on aina kausi, sitten erikseen itsenäinen uuden kauden aloittava pitempi jouluspeciaali ja sitten se seuraava kausi. Jää paljon paitsi ilman erikoisjaksoja. (Ja että elämä menisi sekavaksi ne tekee myös pääsiässpessuja... Kummaa väkeä nuo BBCläiset.)

Anonyymi kirjoitti...

Noniin, asian tarkistettuani bokseissa EI tietenkään ole mitään spessu-jaksoja, hmph ja pashkat sanon minä..

Anonyymi kirjoitti...

Hei! tää on vanha teksti, mutta suomessahan David Tennant jättää sarjan vasta nyt... Lähipäivinä :( juu siis: miten Davidin käy? Kuoleeko, vai mitä? Ja entäpä Martha? (siis Freema) :D itkettää ihan... Pidin heistä tosi paljon... enkä saa mistään selville miten käy?